La importància de poder pujar-hi tots

“Li està encantant! Ha estat pujar i se l’ha vist molt feliç!” Mentre els cavallets de la plaça de Salvador Espriu de Girona feien voltes, eren impagables els rostres de satisfacció dels pares, d’un oncle, dels avis i dels germans de l’Alba, de 9 anys, que ahir va poder gaudir de l’atracció juntament amb la vintena de nens més que també eren a dalt. Al cim de la plataforma l’acompanyava el seu pare, Joan Benítez, vicepresident de Lluito per Tu, una associació que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb pluridiscapacitat i afectacions motrius severes. “El d’avui és un punt de partida. Esperem que no sigui una gota al mig del desert, sinó que tingui continuïtat”, apuntava Benítez. I és que, ahir, es va fer realitat una reivindicació essencial i de justícia, amb la posada en marxa de la primera atracció de les comarques gironines que està adaptada per a infants amb mobilitat reduïda.

Va tallar la cinta inaugural la propietària dels cavallets, Conxita Notario. Amb el seu home, Pere Ros –ja jubilat–, la Conxita va continuar el negoci familiar, iniciat pel seu pare l’any 1947. Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, s’ha col·locat a l’atracció una rampa amb rails per tal que es pugui accedir a la plataforma amb cadira de rodes; i per subjectar la cadira a dalt s’han instal·lat quatre ancoratges, fixats a les bigues de suport de la plataforma. Els costos de l’adaptació (uns 2.000 euros aproximadament) els ha assumit el consistori; i a la taquilla, un cartell anuncia que l’atracció és gratuïta per als nens amb discapacitat. L’Alba ho va poder estrenar, molt ben acompanyada de la seva germana Vega, que era al seu costat, en un cavall marró.

La petició que les fires siguin tan inclusives com sigui possible ha obtingut un gran ressò. Una reclamació col·lectiva de Lluito per Tu, el Consorci Sant Gregori, el centre d’educació especial Palau i l’impulsor de la campanya de recollida de firmes a Change.org, el veí de Sant Julià de Ramis David Vega. Ahir, a més, a la plaça de Salvador Espriu i a la del Lleó hi havia carpes i activitats, amb motiu de la segona edició de Posa’t al meu lloc. És una jornada organitzada per Multicapacitats i la Fundació Eurofirms en el marc, avui, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Hi va haver exhibicions amb gossos pigall, tastos a cegues, circuits d’obstacles, es podia aprendre a dir el nom en la llengua de signes… Una diada que, pel president de Multicapacitats, Isaac Padrós, té l’objectiu de donar a conèixer la seva situació i “generar empatia, eliminar prejudicis i compartir una bona estona sense limitacions ni complexos”.

Font: http://www.elpuntavui.cat

[foogallery id=”617″]